Hasselblad

Hasselblad är en världskänd svensktillverkad kamera i mellanformat. Företaget grundades 1841 och bedrev till en början grosshandel. Mot slutet av 1880-talet startade Hasselblad en avdelning för fotografi och företaget började att producera och sälja vykort. Avdelningen växte och inriktade sig alltmer på att handla med och importera kameror och kameratillbehör.

1908 grundades Hasselblads Fotografiska AB och blev då bland annat generalagent i Sverige för Kodak. Efter en order från Försvarsmakten började Hasselblad att utveckla kameror avsedda för flygfotografering. Detta var dock ingen storskalig produktion, knappt 350 kameror tillverkades för den svenska militären under första halvan av 1940-talet. 1948 lanserade Hasselblad kameran 1600F, den första kameran för civilt bruk. Det var världens första spegelreflexkamera med utbytbara objektiv och magasin i mellanformat. Kameran blev en succé och Hasselblad blev snabbt en världsledande tillverkare av mellanformatskameror.

Några av världens mest välkända och omtalade fotografier har tagits med Hasselblads-kameror. En av anledningarna var att NASA, den amerikanska rymdstyrelsen, valde att använda Hasselblad i sitt rymdprogram. 1962 färdades den första kameran från Hasselblad i rymden och 1969 blev Hasselblad den första kameran på månen.

Hasselbladstiftelsen delar sedan 1978 årligen ut Hasselbladspriset för framstående fotografiska gärningar. Vinnaren belönas med en miljon kronor, diplom, guldmedalj och hedras med en egen utställning på Hasselblad center i Göteborg.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *