Nikon

Nikon är ett japanskt företag som tillverkar produkter inom optik och bild, till exempel kameror, objektiv och kikare. Det är ett av världens ledande företag inom detta område och har många trogna kameraanvändare runt om i världen.

Nikon Corporation grundades i Tokyo för över hundra år sedan, och firade sitt hundraårsjubileum 2017. Till en början hette de Nippon Kogaku K.K. och tillverkade optiska instrument som mikroskop och avståndsmätare. Vid den här tiden fanns inga planer på att tillverka kameror i stor skala. Så småningom växte trycket på att producera linser och objektiv inom Japan, eftersom landet annars var beroende av import från utlandet. För att utveckla den optiska tekniken bjöd företaget in tyska experter och med deras hjälp kunde Nikon producera sin första lins 1929, kallad Anytar 12 cm F4.5.

I samband med att företaget beslutade att producera kameraobjektiv tog de fram varumärkesnamnet Nikkor genom att använda en förkortning av Nippon Kogaku och lägga till ett “r” på slutet. Namnet varumärkeskyddades 1932 och sedan dess heter alla Nikons objektiv Nikkor.

1946 fick företaget sitt nuvarande namn, Nikon. Även detta namn är en förkortning av Nippon Kogaku och för att få en mer maskulin klang lade man till ett “n”. Det nya företagsnamnet användes för att namnge den första kameran som producerades 1948, Nikon Model I. Ur denna kamera utvecklades under de följande åren Nikon M och Nikon S.

1959 släppte Nikon den revolutionerande kameran Nikon F. Det var en spegelreflexkamera med bajonettfattning, vilket innebar att det gick att byta objektiv på kameran. Det var också den första systemkameran som hade motordrift. Nikon F blev snabbt en favorit bland krigsfotografer och såldes totalt i över 800 000 exemplar under de 15 år den tillverkades. Flera fotografer använde Nikonkameror och Nikkorobjektiv under Koreakriget, där det kalla klimatet ställde till problem för andra kameramodeller. Nu blev Japan en kraft att räkna med inom fotoindustrin.

Under 1960-talet ändrade de flesta tillverkare av kameror och objektiv sina linsfästen, eftersom de var tvungna att anpassa sig efter den nya teknik som autofokusen medförde. Nikon höll dock fast vid sin bajonettfattning, F-mount, och blev på så sätt mycket populärt då alla deras objektiv var utbytbara. Nikon använder denna teknik än i dag, även på sina moderna digitalkameror.

Nikons utvecklade en av de första digitalkamerorna inför ett samarbete med den amerikanska rymdstyrelsen NASA 1991. Ombord på rymdfärjan Discovery fanns då en modifierad kamera kallad Nikon NASA F4. Under 2000-talet hamnade Nikon efter Canon i försäljningen av digitalkameror och var inte längre förstahandsvalet för professionella fotografer. För att råda bot på detta utvecklade Nikon bland annat fullformatskameran Nikon D3 år 2007 och strax därefter Nikon D700. Kamerorna mottogs väl av kritikerna och Nikon återfick sitt goda rykte bland både proffs- och hobbyfotografer.