Annie Leibovitz

Annie Leibovitz är en hyllad amerikansk fotograf som är världsberömd för sina personliga, gripande och engagerande porträtt av kända människor. Få fotografer har lyckats fånga så många kända personligheter som hon. Bland hennes världsberömda porträtt återfinns bland annat Demi Moore, som fotograferades för omslaget till Vanity Fair 1991, det grafiska fotot på Whoopi Goldberg liggandes i ett badkar fyllt med mjölk samt det uppmärksammade omslaget till Vanity Fair från 2006 där Scarlett Johansson och Keira Knightley poserar nakna i svartvitt. Bilden på Arnold Schwarzenegger sittandes i bar överkropp, med cigarr i munnen på en vit häst, från 1990 är också välkänd. Det kanske mest kända är porträttet på John Lennon och Yoko Ono från 1980. Annie Leibovitz blev den sista personen som fotade John Lennon professionellt, eftersom han senare samma dag sköts till döds utanför sin lägenhet.

Annie Leibovitz föddes 1949 i Waterbury, Connecticut, men flyttade runt mycket eftersom hennes pappa arbetade i armén. Leibovitzs intresse för konst uppmuntrades av hennes mamma och hon tog sina första bilder i Filippinerna där familjen bodde under Vietnamkriget. Leibovitz utbildade sig till konstlärare på San Francisco Art Institute men ändrade sedan inriktning till fotografi. Efter utbildningen spenderade hon några månader på en kibbutz som volontär. 1970 flyttade hon åter hem till USA och påbörjade sin karriär som fotograf för tidningen Rolling Stone där hon blev den första kvinnan som utnämndes till “chief photographer”. Leibovitz stannade kvar på Rolling Stone i ytterligare tio år och var en av de personer som starkast inspirerade och etablerade tidningens identitet.

Under 1980-talet utvecklade Annie Leibovitz sina färdigheter inom ljussättning och började att använda en djärvare och mer utmanande färgsättning. Tack vare detta och förmågan att få sina modeller att posera framför kameran på ett avslappnat och vågat sätt, fick Leibovitz ett jobb på tidningen Vanity Fair. Under sin tid på Vanity Fair gjorde hon många av de porträtt som gjorde henne världsberömd.

Att Annie Leibovitz är en banbrytande fotograf som betytt mycket för den moderna fotografins historia råder det inga tvivel om. 1991 ställde hon ut på det aktade och anrika National Portrait Gallery i London. Leibovitz är den andra nu levande porträttfotograf som har ställt ut på National Portrait Gallery och är även den första kvinnan någonsin att ställa ut på där. Samma år blev hon även den första kvinnan att ställa ut på National Portrait Gallery i Washington.

Efter snart närmare 50 år som professionell fotograf är Annie Leibovitz fortfarande lika aktiv och aktuell med sina nyskapande och personliga porträtt. 2015 fotograferade hon för 2016 år utgåva av Pirelli-kalendern. Denna kalender har traditionellt visat bilder på kvinnor och fokuserat mycket på deras sexuella attribut. Leibovitz valde istället att fotografer framgångsrika, starka och betydelsefulla kvinnor från olika bakgrunder och yrkesgrupper, och porträttera dem på ett sätt som inte fokuserar på sexualitet.

2017 lanserade Annie en mycket uppskattad, utförlig och professionell online-utbildning där man får följa med Annie Leibovitz bakom kulisserna och lära sig allt om fotografering ur hennes synvinkel.