Polaroid

Polaroid Corporation är ett amerikanskt teknikföretag som grundades 1937 av Edwin H. Land. Företaget arbetade från början med att utveckla olika tekniker för att polarisera ljus. Polaroid tog flera patent på sina teknologiska framsteg och utvecklade bland annat solglasögon, strålkastare, 3d-glasögon och andra hjälpmedel, både för den privata och militära sektorn i USA.

1943 frågade Lands treåriga dotter varför hon inte kunde få se bilden som han precis tagit på henne och så föddes idén om en direktkamera. 1947 visade Polaroid upp världens första kamera som i ett enda steg kunde framkalla bilder på endast en minut. Ett år senare lanserades Polaroids första kamera, Model 95 som blev en enorm succé med över en miljon sålda kameror på mindre än tio år. I början av 1970-talet kom den nya och tekniskt revolutionerande kameran SX-70. Företaget Polaroid blomstrade och Life Magazine satte kameran och Edwin H. Land på omslaget. 1977 släpptes den billiga kameran Polaroid OneStep, som blev USA:s bäst säljande kamera.

Företaget fortsatte sedan att utveckla flera kameramodeller och släppte 1986 sin mest avancerade kamera. Men under 1990-talet började försäljningen dala och företaget gick i konkurs 2001. Det delades upp och såldes, varefter ett nytt företag med samma namn grundades. Även detta nya företag gick i konkurs och namnet och tillgångarna såldes återigen. De nya köparna moderniserade bolaget och gav bland annat kamerorna nätverksstöd och en koppling till sociala medier. Polaroid lanserade nu även små portabla skrivare och filmkameror för att bredda sitt produktutbud och sin kundkrets.

Trots att de digitala kamerorna har gått ner i pris och att de flesta i dag har en mobiltelefon med kamera, lever Polaroids direktkameror vidare. Så sent som 2018 lanserade Polaroid sin senaste direktkamera, OneStep+.