David LaChapelle

Klara färger, provocerande poser och halvnakna kändisar är något som länge varit synonymt med David LaChapelle. Många av dessa hyperrealistiska, chockerande och för många även provocerande bilder gjorde David LaChapelle till en av de mest eftertraktade fotograferna under 1990- och 2000-talet.

David LaChapelle föddes i Hartford, Connecticut, 1963. När han fyllde 15 år flydde han hemifrån och började jobba som diskplockare på den mytomspunna nattklubben Studio 54 som låg i New York. Efter en tid i New York flyttade LaChapelle till Winston-Salem och började studera på University of North Carolina School of the Arts.

Som sjuttonåring träffade David LaChapelle konstnären Andy Warhol som erbjöd honom ett jobb som fotograf på Interview Magazine. Detta blev starten på David LaChapelles framgångsrika karriär som fotograf. Hans bilder har numera publicerats i de flesta respekterade tidskrifter, som New York Times Magazine, Vanity Fair, Rolling Stone, Vogue med flera.

David LaChapelle har kämpat och stått upp för homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner vilket även syns tydligt i hans fotografi och konst.

Under 2000-talet började David LaChapelle återvända till en mer avskalad och sparsmakad stil. Men LaChapelles karaktäristiska kännetecken, symbolism och färgspråk, återfinns fortfarande i denna nu mer tillbakadragna och traditionella stil.