Mobilkameror – från analogt till digitalt

Går man tillbaka 20 år i tiden så var det vanligt för gemene man att fotografera med en analog, kompakt kamera. Under tidigt 00-tal började dock digitalkamerorna bli populära. De första modellerna var dyra, hade dålig optik och tog lågupplösta bilder. Det var ändå lite av en revolution eftersom man kunde se om bilden man precis hade tagit blev bra eller inte, via bildskärmen på baksidan av kameran. Blev den dålig kunde man ta en ny direkt och radera den gamla. Man slösade med andra ord inte längre på någon filmrulle.

Dessa filmrullar, som de analoga kamerorna använde sig av, rymde oftast 24 eller 36 bilder och man var tvungen att fota slut på hela rullen innan man kunde skicka in dem på framkallning till något postorderföretag. Därefter fick man vänta drygt en vecka på att få tillbaka sina bilder med posten, för att då kanske konstatera att den där vackra solnedgången man fotograferade på sin semester inte alls blev så bra. Digitalkamerorna löste dessa problem och med tiden blev även upplösningen högre och optiken bättre. Till slut var digitalkamerorna så bra att de ersatte de gamla analoga kompaktkamerorna helt och hållet.

Digitalkameran flyttar in i mobilen

Under slutet av 00-talet började mobiltelefoner få inbyggda kameror eftersom kamerasensorerna hade blivit både mindre och billigare. Precis som hos digitalkamerorna var optiken och upplösningen inget vidare de första åren. Teknikutvecklingen gick dock snabbt på detta område och mobilkamerorna tar idag foton av så pass hög kvalitet att de har ersatt de gamla digitalkamerorna.

Att mobiltelefonerna har blivit smartphones och därmed små datorer, har också påverkat hur vi fotograferar. Vi kan nu ta så kallade selfies då de flesta mobiler idag har minst en kamera både på framsidan och baksidan. Via appar som Instagram kan vi sedan snabbt lägga på ett snyggt filter på bilden och publicera den för hela världen att se med ett par tryck på skärmen.

Byt kön i mobilen

Man behöver med andra ord inte längre först föra över bilden till en dator för att redigera den, utan kan fixa detta enkelt i dagens kraftfulla smartphones. Tack vare den tekniska utvecklingen och internet har det även blivit väldigt enkelt att beställa sina egendesignade produkter. Idag kan man ta en snygg bild med mobilen och några knapptryck senare kan man ha beställt en tröja, kaffekopp, eller keps med ett tryck som man har valt själv. Numera finns till och med appar som FaceApp där man med hjälp av artificiell intelligens kan byta frisyr, kön, färga håret och mycket mer på bilder av sig själv.

Med en smartphone kan man inte bara fotografera utan även filma. Här har det hänt mycket på senare år och idag kan även smartphones i mellanklassen filma i 4K-upplösning. En trend de senaste åren har även varit att kunna filma i slow motion, vilket har använts som ett försäljningsargument av bland annat Samsung.