Fotografera utomhus

Att fotografera utomhus är enklare än att fotografera inomhus eftersom det oftast är ljust ute vilket i regel ger bättre bilder. Återigen är det ljuset som är avgörande för vilken känsla din bild förmedlar. Försök att alltid vara medveten om vilka ljusförhållanden som råder när du fotar.

En molnig dag

Det enklaste vädret att fota i är faktiskt en molnig dag då ljuset är mjukt och du slipper skarpa skuggor. Den stora utmaningen vid molnigt väder är istället att skapa intressanta bilder och undvika att de blir platta. Var noga med att kolla vilket håll solljuset kommer ifrån även om det är mulet ute. Genom att förflytta dig i olika positioner i förhållande till ljuset kan du få mer dynamik i dina bilder.

En solig dag

Ofta blir man sugen på att gå ut och fotografera när det är fint väder ute men detta att solen lyser från en klarblå himmel kan ställa till vissa problem för en fotograf. Skuggorna blir mörka och hårda och då kan det vara bra att använda ett motljusskydd för att bland annat undvika reflexer från solen.

Tidpunkt på dagen

Samma motiv tagna vid olika tidpunkter på dagen kommer att se helt annorlunda ut. Om du vill fotografera landskap brukar tidig morgon och sen eftermiddag ge varma och fina bilder.