Fotografera en begravning

En begravning hör antagligen inte till de saker som är vanligast att fotografera. Men ibland kan det finnas all anledning till att fotografera ceremonin. Det kanske är så att man vill ha ett minne att titta på längre fram. Om sorgen är stor kanske man bara vill ha

begravningen

överstökad. Man kanske inte alls kan se det fina. Det kan också vara så att släktingar eller andra närstående inte kan komma på begravningen och vill se hur det hela sett ut. Fotografierna kan också vara ett sätt att kunna komma ihåg vilka som skickat blommor och som ska få tackkort, vilka som var med på begravning, fika med mera. Men hur fotograferar man egentligen en begravning?

Att fotografera personer i sorg

Att fotografera en begravning kan vara väldigt känsligt. Om det inte har meddelats att en person ska fotografera gäller det att fotografen går fint tillväga. Vissa människor vill inte alls fotograferas när de sörjer. Om en person gråter mycket eller är upprörd kan det vara klokt att ta undan kameran. Någon stilla tår kan dock vara ett fint och känslosamt foto. Ibland är det klokast att fotografera personer med ryggen mot kameran. Man kan sedan få med ansikten vid minnesstunden, efter själva ceremonin.

Detaljer kring begravningen

Som fotograf behöver man ofta en del detaljer om begravningen. Det kan då vara klokt att kontakta den begravningsbyrå i Göteborg eller på annan plats som ska ha hand om allt. Ibland kan man kontakta en anhörig men ibland kan de inte svara på alla frågor. Då kan det vara bättre att prata med personer som inte heller har samma känslomässiga band till den avlidna.

Genom att prata med begravningsbyrån kan man till exempel få veta mer om tider för begravningen, hur programmet kommer att se ut och om det finns några platser som är bra att fotografera ifrån. Det kan också vara klokt att besöka kyrkan eller lokalen i förväg för att se hur ljuset faller med mera.

Utrustning

När en begravning ska fotograferas kan det behövas en hel del utrustning. För det första ska man ha minst en kamera. Det är bra att ha en systemkamera som man kan byta ut objektiven på. Ett än bättre alternativ är att man helt enkelt har två kamerahus med olika objektiv monterade. Då slipper man byta mellan olika objektiv när man fotograferar.

Ofta kan man klara sig bra utan att använda blixt. När människor sitter och vill minnas är det ofta otroligt störande om en kamera blixtrar hela tiden. Det man kan göra är att använda blixten på eventuella kransar och blommor, samt efter själva ceremonin. Det man som fotograf inte heller får glömma är att stänga av ljudet på kamera och mobil.