Att bildbehandla eller inte

Tack vare den ständiga teknologiska utvecklingen inom fotografi, kameratillverkning och software har idag nästan alla människor tillgång till möjligheten att ta bra bilder. Digitala kameror är mycket billigare än de en gång var och de flesta mobiltelefoner har en någorlunda bra kamera som tillåter att man tar fina foton. Till det kommer ett stort antal filter som antingen förskönar eller förfular, eller helt enkelt gör roliga effekter och transformerar den eller det man fotat.

Men är det alltid ok att bildbehandla sina foton? Finns det tillfällen där man bör låta filtren och apparna vara och helt enkelt låta fotot i sig tala? I flera årtionden har det diskuterats huruvida redigering och retuschering av redan vackra fotomodeller kan påverka betraktarnas självbild negativt och hur företag ljuger genom att förbättra bilderna av sina produkter och tjänster.

För och emot

Så vad gör man om man jättegärna vill träffa någon ny och därför registrerar sig på en seriös dejtingsida och sedan ombeds att lägga upp en bild av sig själv? Ska man ta en helt naturlig bild med vårtor och allt eller skall man använda några av de många populära appar som idag finns tillgängliga för alla? Kan man fuska lite genom att gräva fram en bild på sig själv som yngre som inte är retuscherad men däremot har några år(-tionden?) på nacken?

Problematiken är uppenbar: å ena sidan vill man ju lägga upp en tillräckligt bra bild för att potentiella partners skall bli intresserade men å den andra vill man ju inte att de ska bli besvikna när man till sist träffas. Svaret ligger kanske någonstans i mitten: man kan ta en ny bild och göra en enkel retuschering om man till exempel har en finne den dagen, men man bör inte lägga på så många filter att det inte syns att man till exempel har skrattrynkor eller rosa hår.

Fotografens dilemma

På liknande vis upplever många fotografer idag ett visst dilemma om de ombeds fota ett bröllop, ta porträtt eller delta i en marknadskampanj för ett stort företag. Som professionell fotograf är det viktigt att få ett gott rykte som en duktig yrkesmänniska och då gäller det alltid att kunden är nöjd. Att hitta balansen mellan vad som bör och inte bör redigeras är därmed A och O och för att uppnå den bästa kund-klient relation är det alltid bäst att kommunicera. Ställ frågan till det blivande brudparet “Vill ni att jag glammar upp bilderna lite grann efteråt?” istället för att göra det på eget initiativ. Visa gärna exempel från tidigare uppdrag så att kunden, som sällan har egen erfarenhet av proffsfotografi, kan se med egna ögon vad det innebär. På så sätt blir inte bara resultatet det bästa utan också tryggheten att de blir riktigt nöjda.