Fotografera inomhus

Hemligheten med att ta bra bilder inomhus är att ha koll på ljuset. Mycket inom fotografi handlar om ljussättning och det gäller att ta hänsyn till olika typer av belysning för att kunna ta en så bra bild som möjligt. Det bästa är om du kan undvika att använda blixten.

Naturligt ljus

De allra finaste fotografierna får du om du tar vara på det naturliga ljuset, alltså det ljus som faller in genom fönstren. Om du ska ta ett porträtt, prova att ställa personen vid ett fönster och experimentera med olika positioner. Om du har möjlighet att placera ditt objekt framför en enfärgad bakgrund, till exempel ett vitt lakan, kan du skapa riktigt proffsiga porträtt som ser ut att vara tagna i en fotostudio.

Öka ISO-värdet

Om ljuset inte räcker till kan du höja ISO-talet. Då sensorn blir mer ljuskänslig blir också dina bilder ljusare. Detta är praktiskt om du till exempel fotograferar på kvällen. Undvik att höja ISO-talet alltför mycket, eftersom bilderna då kan bli väldigt brusiga.

Använd ett ljusstarkt objektiv

Det är bra att ha ett objektiv med stor bländare, alltså med så låga tal som möjligt. På så sätt släpper objektivet in mer ljus och du får samtidigt en fin bakgrundsoskärpa.