Tips för att ta bra foton på barnkalas

Barnkalas är alltid roliga och ofta har de olika teman där barnen klär ut sig eller hittar på finurliga lekar. Att kunna föreviga den härliga stämningen och alla skojigheter på foto är en stor utmaning. Inte sällan är känslan att barn är i ständig rörelse. Dessutom kan det finnas komplicerade ljusförhållanden. Många gör inga anpassningar när de fotar på barnkalas och kör på som vanligt, vilket tyvärr kan straffa sig. Därför följer här några tips som förhoppningsvis gör att du lyckas bättre än genomsnittet.

Gå ner på knä

Att barn är mycket kortare än vuxna är ingen nyhet. Ändå försöker många fotografer ta sina bilder uppifrån. Resultatet blir ett konstigt perspektiv. Proportionerna blir förvridna och barnens huvud och ansikten blir för stora i förhållande till deras kroppar. Vill du fota mer naturtroget är hemligheten att få ner kameran i ögonhöjd för barnen. Den bästa lösningen brukar vara att gå ner på knä eller att sitta på golvet. Du kan besöka Barnkalaset.se om du behöver något till festligheterna. De har allt mellan himmel och jord för ett lyckat barnkalas.

Hur du fångar barnens ansiktsuttryck

Vill du ta levande foton där man kan se ansikten och känslor, då får du inte rygga tillbaka från att placera dig själv där allt händer. Är du på för långt avstånd och använder en kraftig zoom-funktion får du svårt att hänga med i svängarna och fånga ansiktsuttryck i precis rätt ögonblick. Samtidigt är det bäst om barnen får vara spontana. Det är en balansgång hur mycket man bör lägga sig i för att ta ett bra foto, men tänk på att barnen kan leka i timmar och du kan ta några bra bilder ganska snabbt och sedan se till att du inte stör leken.

En extern blixt hjälper för att lätta upp skuggor

Om din ambition är att ta professionella bilder, se i så fall till att ha tillgång till rätt utrustning och tillbehör. Inomhus under barnkalas uppstår ofta ett problem med hårda skuggor. Genom att rikta en extern blixt mot en vägg eller ett tak, finns chansen att undvika problemet. Likt vid all fotografering måste du hela tiden tänka till kring hur du bäst hanterar ett specifikt rum och dess ljuskällor.

Tips för att fota rörelse

När barn är i rörelse bör du hålla ett extra öga på slutartiden. Med lång slutartid kan du fånga rörelse bra, men ansikten och andra detaljer riskerar att bli oskarpa. Återigen handlar det om en balansgång. Tänk även på att du kan ta hela serier med bilder när barnen leker intensivt med snabba rörelser. Åtminstone några av bilderna lär svara upp mot dina krav.

Våga experimentera

När du redan tagit några bra bilder under barnkalaset är det dags att ta lite större risker. Prova konstiga vinklar och kanske har du externa objektiv som vidvinkelobjektiv eller fisheyeobjektiv som du kan använda för att ta riktigt unika bilder.