Fotografiska i korthet

På Fotografiska i Stockholm pågår just nu utställningen Memoria av James Nachtwey. Fram till den 15 september 2019 kan man besöka utställningen och ta del av en mycket omfattande fotohistoria.

James Nachtwey

James Nachtwey, född år 1948, är en av världens mest uppmärksammade och respekterade fotojournalister. Genom sin lins har han fångat många historiska ögonblick men också dokumenterat vardagliga händelser i liv där krig och andra konflikter varit högst närvarande. Betraktaren får följa med in i världar som vanligtvis är mycket slutna och dit få söker sig. I utställningen, som består av nästan impulsivt tagna bilder möter du råa situationer men som ändå blir medkännande porträtt. James Nachtwey har framförallt befunnit sig i krigszoner och fotograferat och med en otrolig känsla för timing har han tagit oförglömliga fotografier. Han har vunnit många priser för sina krigsfotografier och dokumentären War Photographer som handlar om Nachtweys arbete, kom att bli Oscarnominerad.

Vincent Peters

Om du är mer intresserad av porträtt än krigsfoto pågår just nu utställningen Light Within av Vincent Peters. Vincent Peters är en hyllad mode- och porträttfotograf och människor har stått på rad för att få sitt foto taget av honom. Hans bilder reflekterar vår samtid och bjuder in till en nästintill privat stund mellan den världsberömda fotografen och personen han fotograferar. I många av hans porträtt ser vi kända människor som på ett eller annat sätt sätter avtryck på just sin tid. Om du vill frigöra din tid och ekonomi finns Lånakuten.com, för som namnet antyder – akuta situationer. Utställningen pågår till den 8 september 2019 och är väl värd att besöka.

Fotografiska slog upp portarna den 20 maj 2010 och är en av världens största museum för fotokonst. Deras förhoppningar och intention var att dela intresset för fotografi och också förena människor samt väcka upp intresset för fotokonst. Sedan öppnandet av Fotografiska har många kända, som mindre kända fotografer, haft utställningar där och behandlat ämnen från mode till sociala orättvisor. Den första utställningen som fick inviga Fotografiska var A Photographer’s Life av Annie Leibovitz. Utställningen blev mycket uppskattad och drog många besökare då den världskända fotografen bjöd på en resa i musik och porträtt av skådespelare, modeller och artister.

Fotografiska ger sina besökare möjlighet att bli medlemmar och betala en summa varje månad för fritt inträde, antingen på enskilda dagar och tider eller hela veckan men även chansen att vara en av de första på en nyöppnad fotoutställning. Utöver medlemskap erbjuder Fotografiska kurser i fotografi, med vanlig kamera eller mobilkamera. Priserna varierar och kurserna är mycket populära så det gäller att vara ute i god tid. För den som blir hungrig under besöket finns restaurang på plats och där kan du avnjuta alltifrån brunch till middag med stort sällskap. Restaurangen och rätterna håller hög kvalité och är välbesökt. Det går även att boka konferens och event och fri entré till fotoutställningarna gäller under den tiden.