Fotografi – tips för nya fotografer

Vare sig du är nybörjare med ett bra set av kamera och linser, eller en mycket bra mobil och kamera, finns det en hel del bra tips för den som vill gå från nybörjare till van fotograf. Har du redan koll på allt detta är nästa steg att öva, och skaffa egen firma. I dag är det enkelt att jobba som frilans, eftersom det finns smarta faktureringssystem som Zmarta.se till exempel. Men för de som börjar nosa på möjligheterna att bli bättre på att fotografera, då är det här en guide för er.

Titta!

Du kan ha så mycket teknik som du har råd med, köpa de nyaste uppdateringarna eller läsa på hur mycket instruktioner som helst. Om du inte tittar och lär dig att se olika bilder att fotografera, ja då kvittar det hur mycket utrustning som du har. Träna på att titta när du är ute och går eller sitter och äter eller jobbar. Titta hur ljuset faller på olika ting eller människors anletsdrag. Vilken vinkel skulle du fotografera personen ifrån och framförallt, varför? Tänk varför för att motivera dina val och fundera över vilken och hur du valt att skapa din bild.

Träna

För att bli proffs på något kan det krävas en dos talang och ett gott öga, men framförallt handlar det om träning. Träna på att ta olika fotografier och testa olika funktioner och inställningar och se vad som blir dess utslag. Vilken typ av bilder är du bekväm att ta? Utmana dig och samla samman några vänner om du är osäker på att fotografera porträtt, eller ge dig ut på en promenad och fotografera landskap om du är osäker på landskapsbilder. Ha alltid din kamera med dig i högsta hugg för att alltid vara beredd att ta nästa bild så fort du blir inspirerar.

Inställningar och kameratips

Ett typiskt misstag är att använda blixten på kameran eller mobilen alldeles för mycket. Är det mörkt är det bättra att fundera på – hur kan fotot fungera utan att använda blixten? Är det ett motiv du ska fotografera i ett rum, kanske du kan tända en lampa, eller dra ifrån draperierna från fönstret för att få in dagsljus. Naturligt ljus är alltid mycket bättre än ljus från glödlampor. Värst är det att använda ljusrör, det är svårt att rädda en bild som har tagits i detta ljus.

Lär dig vad ISO betyder och vad slutaren innebär. Båda dessa tekniker har med hur mycket ljus som kameran tar emot samt hur ljuskänslig kameran är. Detta påverkar allt från skärpa till hur mycket information som tas med i bilden.

Lär dig nya saker

Detta tips har att göra med att träna. Efter att du har tränat på olika typer av fotografier kan du därefter ta reda på vilka typer av bilder som du tycker om att fotografer. Då kan du se till att fokusera på att skaffa den teknik som passar till denna typ av fotografering.