Jobba som fotograf

Att arbeta som fotograf innebär att ha ett kreativt yrke. Naturligtvis kräver det tekniskt kunnande, men det är också bra att ha sociala färdigheter eftersom många jobb innebär att fotografera och kommunicera med människor. Att fotografera handlar ofta om att berätta en historia därför är bra att ha kunskaper om bildkomposition och bildberättande. Dessutom är det en fördel att kunna ta initiativ för att skapa så bra bilder som möjligt.

Mycket av fotografens arbete går ut på att hantera bilder i bildbehandlingsprogram framför datorn. Långa och udda arbetstider är också vardag för en fotograf, ofta utförs arbetet på kvällar och helger. Många fotografer är frilansare och har ett eget företag men de kan också vara anställda på till exempel tidningar som pressfotografer eller redigerare, eller på reklamföretag och fotoateljéer.

Det råder stor konkurrens för fotografer på arbetsmarknaden just nu. Eftersom branschen hela tiden utvecklas och förändras måste en fotograf vara beredd att vidareutbilda sig och hänga med i utvecklingen. Enligt Statistiska centralbyrån tjänar en fotograf i Sverige i genomsnitt 32 900 kronor/månad.

Det finns flera olika typer av fotoskolor runt om i landet, allt från högskolor och folkhögskolor till utbildningar du själv får betala för, till exempel Berghs och Kulturama i Stockholm.