Steve McCurry

Steve McCurry föddes i Philadelphia 1950 och har blivit en av de mest ikoniska och drivande personerna inom modern fotografi. Han studerade vid Pennsylvania State University och tog 1974 en konstnärlig examen i teater. Det var under sin studietid som McCurry började att intressera sig för fotografering. Han tog då bilder för studenttidningen The Daily Collegian.

Under slutet av 1970-talet mötte Steve McCurry två afghaner som berättade om den pågående konflikten och striderna i Afghanistan. Förklädd i afghanska kläder tog sig McCurry över gränsen in i Afghanistan och de bilder som Steve sedan lyckades smuggla ut spreds över världen och visade vilka fruktansvärda förhållanden som rådde i landet. Bilderna publicerades i New York Times och Time och han belönades med Robert Capa-utmärkelsen för bästa utländska fotoreportage. McCurry fortsatte att dokumentera väpnade konflikter och flertalet krig under sin karriär, bland andra Iran-Irak-kriget, kriget i Libanon och inbördeskriget i Kambodja.

1984 fotograferade Steve en ung afghansk flicka i ett flyktingläger, en bild som kom att bli mycket känd. Bilden på den unga flickan, som intensivt tittar in i kameran med sina gröna ögon och en röd scarf virad runt huvudet, har liknats vid Leonardo da Vincis målning Mona Lisa. Flickans identitet var från början okänd och Steve försökte flera gånger att hitta henne under 1990-talet. 2002 åkte ett team från National Geographic till Afghanistan och lyckas identifiera henne. Sharbat Gula hade då flyttat tillbaka till sin hemby i Afghanistan 1992 och hade aldrig sett den världsberömda bilden

på henne.

SteveMcCurry fortsatte länge att fota med analog kamera, men bytte till digital fotografering 2005. Tidigare använde han i första hand filmen Kodachrome och tog hundratusentals bilder på den typen av film. 2010 skänkte Kodak den sista rullen Kodachrome som producerades till McCurry, som använde filmrullen och framkallade den redan samma år. McCurry sa att det kändes som att avsluta och sammanfatta 30 års fotografering på 36 bilder.