Fotografera vattensporter

Har du någonsin undrat hur den där vackra och dramatiska bilden av en dykare på din Instagram är fotograferad? Att fotografera vattensporter är svårt och kräver en hel del kunskap. För den som är intresserad av vattensporter och fotografi är det en perfekt hobbyverksamhet. I Sverige har vi flera kända undervattensfotografer som är internationellt verksamma. Här är en guide till dig som är sugen på att börja fotografera i vatten!

För den som är intresserad av att satsa på professionell teknik bör ett vattenhus inköpas. Ett vattenhus är ett vattentätt hus som du placerar din kamera i. Det finns flera olika märken. Dessa är ofta anpassade till specifika kameratillverkares modeller. De varierar i pris och kvalité. Därutöver är de olika beroende på om de ska användas för dykning eller till exempel surf. De vattenhus som ska användas för dykning har till exempel ibland en vikt som gör att dykaren enklare rör sig ner i djupet, eftersom vattenhuset i sig annars flyter på ytan. Det finns även flera guider som visar hur du kan bygga hemmagjorda vikter att sätta runt din midja eller din kamera. Det är enkelt och prisvärt att besöka en butik som Buildor och köpa material, för att sedan följa en av dessa guider och fixa en vikt. Det kommer att förenkla ditt dykande och framförallt ditt fotograferande under ytan.

Är det så att du inte använder en actionkamera, denna teknik kommer att förklaras nedan, behöver du även tänka på vilken digitala kamera som du vill använda i ditt vattenhus. Det finns i dag flera olika kameror på marknaden som alla är väl anpassade för sportfotografi. Viktigt att tänka på i sammanhanget är att välja en kamera som har möjlighet att ta många bilder snabbt, eftersom du som fotograf gärna vill kunna fånga snabba sekvenser av personer som rör sig. Kameran ska självklart även fungera till ditt val av vattenhus. Vad ska du använda din kunskap av vattenfotografering till? Är det så att du redan arbetar som fotograf och vill bredda ditt arbetsområde, eller är du en hobbyfotograf som vill kunna fotografera vattensporter under semestern?

För den som är hobbyfotograf är kanske en vattentät actionkamera ett mycket bra alternativ. Det finns i dag flera olika märken som producerar bra produkter. Ett av de mest kända märkena är DJI och GoPro. Deras actionkamera fungerar perfekt för den som vill fotografera eller filma under eller i vatten. Flera av deras modeller är möjliga att ta ner till runt 30 meters djup, vilket gör dem perfekta för de som vill dyka och fotografera eller filma. Därutöver har många modeller olika stabiliseringsfunktioner, vilket gör det enklare för dig som fotograf att röra dig och samtidigt fotografera tydliga och vackra bilder.