Canon

Canon är en välkänd och ansedd kameratillverkare som bland annat även producerar skrivare, videokameror, skannrar och kikare. Företaget, som grundades 1937, är japanskt och huvudkontoret ligger i Tokyo. Deras produktion är spridd över hela världen och för närvarande arbetar nästan 200 000 människor vid deras anläggningar.

Canons kamerahistoria började 1934 med en kameraprototyp kallad Kwanon. Detta var den första 35-millimeterskameran som producerades i Japan som vid den här tiden låg långt efter de europeiska länderna när det gällde kameratillverkning. Kameran döptes efter den buddhistiska guden Kwanon och objektivet Kasyapa efter en lärjunge till Buddha.

Några år senare, 1936, släpptes en förbättrad variant av Kwanon ut på marknaden, Hansa Canon. I kameran fanns en del komponenter som hade tillverkats av Nippon Kogaku, numera känt som Nikon, till exempel optiken i mätsökaren och fokuseringen. Hansa Canon var starkt inspirerad av de dåvarande Leica-kamerorna, vissa hävdar att den var ett rent plagiat.

Under de följande åren tillverkade Canon kameror i många olika modeller. 1957 etablerade de sitt första Europa-kontor i Geneve i Schweiz. Det kan nämnas att Canon var först ut med att tillverka filmkamera med zoom, Reflex Zoom 8, 1959. Samma år släppte de också Canon P, där P stod för “Populaire”, en billigare variant av Canon VI-L, som kom att sälja i över 100 000 exemplar. Manuella Canon A-1 som lanserades 1978 blev ytterligare en succé och hade såväl programautomatik som tids- och bländarautomatik. Denna modell tillverkades fram till 1985. Canon A-1 har blivit ett populärt samlarobjekt trots att den är ganska billig i pris.

Numera är Canon berömda för sina avancerade och kvalitetssäkra digitalkameror. Den första digitalkameran hette Eos 5 och lanserades 1992. Det var då världens första kamera med ögonstyrd autofokus. Namnet Eos är hämtat från den grekiska mytologin och är namnet på morgonrodnadens gudinna. I dag går alla Canons digitala spegelreflexkameror under namnet Eos. Genombrottet för Canons digitalkameror kom dock 2003 med Canon D300, som då var Canons första digitala kamera som såldes för ett hyfsat rimligt pris.

Canon är också kända för sin serie av kompaktkameror, Ixus. De introducerades för första gången 1996 och produceras fortfarande i flera olika modeller.

I dag fortsätter Canon att utveckla nya kameror. Den senaste nyheten är Eos R, deras första spegellösa fullformatskamera som det har tagit fyra år att utveckla.