Så matchar du dina fototavlor med resten av inredningen

När det kommer till att hänga upp foton på väggen gäller det att du tänker på hur resten av rummet ser ut. Försök att matcha färgskalor, mönster eller teman när du väljer vilka foton du vill göra till tavlor.

Matcha väggfärgen

För att försöka se till att din fototavla passar ihop med väggen den ska sitta på bör du främst fokusera på färg. Antingen kan fotot gå i samma färgskala som väggen eller så väljer du något som bryter av totalt och skapar kontraster. Till exempel om du har en vit eller ljus vägg kan det vara snyggt med en mörkare eller starkare färgskala på foto. Men om du till exempel har mönstrade familjetapeter kan det vara snyggt att ha en simpel fototavla med mindre färg och ett enklare motiv. Gärna med en enkel ram eller bred passepartout för att skapa en känsla av att fotot är helt självständigt från resten av väggen. Om du vill sätta upp flera tavlor på samma vägg bör du satsa på att matcha alla tavlorna med varandra, både i färgskala och motivmässigt. Du kan även göra en stor fondtapet av dina egna foton och på så sätt utsmycka en hel vägg med din egen skapelse utan att behöva sätta upp tavlor.

Knyt ihop tavlor och inredning

Om du istället vill matcha dina tavlor med resterande inredning, till exempel en soffa, matta eller dekorationer, kan du även här tänka i färgskala. Om du har en möbel som sticker ut i rummet och du vill få fram just den färgen lite mer kan du försöka hitta fototavlor i samma färg och sätta upp ovanför möbeln, i närheten av möbeln eller på andra sidan rummet för att skapa ett sammanhang i hela rummet.

Ett annat sätt att få ihop tavlor och inredning är genom ett tema. Om du har ett tema i ett rum kan du få ihop helhetskänslan med hjälp av fototavlor på samma tema. Till exempel foton på grönska om du har många växter i rummet eller genom foton på material och mönster du kan ha på mattor, skålar eller ljushållare. Så länge du själv känner dig bekväm och nöjd med din inredning kan du göra vad som helst. Bara fantasin sätter gränser.

Skapa en personlig fotovägg

Om du har många fina foton på familj och vänner är det väldigt fint att sätta upp dessa på ett och samma ställe. För att få helheten att gå ihop kan du prova att skaffa likadana ramar till fotona eller åtminstone i samma färg för att få ihop allt. Välj sedan en vägg som är relativt tom och sätt upp dina foton så som du vill ha dem.