Visa upp dina foton på Instagram

Att starta ett Instagram-konto för dina foton kan vara en väldigt bra start för dig som söker klienter och kunder att göra fotojobb för. Instagram används av så många olika människor, och är därför en perfekt plats att synas på för dig som vill ta ditt fotograferande till nästa nivå.

Men hur går man till väga då? Börja med att helt enkelt starta ett konto och posta några bilder. Använd relevanta hashtaggar (trettio stycken) och redigera alla dina bilder på liknande sätt, så att ditt flöde ser snyggt ut. Skapa gärna en digital profil med dina favoritfärger, och håll dig till dem. Det kan vara en bra idé att skapa en logotyp design till ditt varumärke. Du tjänar på att nischa dig och exempelvis fokusera på ett slags foton, som bröllopsfoton, barnfoton, naturfoton eller porträtt. På så sätt är det lättare för personer som söker en specifik typ av fotograf att hitta just dig.

Man måste inte vara proffs för att nå fram till potentiella kunder på Instagram. Det är viktigare att ha en egen stil och göra sin egen grej. Det kan vara enklare att fota utomhus då ljuset ofta bidrar till bättre kvalitet på bilderna, men då är man också mer beroende av vädret. När du fotar inomhus har du större kontroll, men det kan även krävas lite mer arbete för att uppnå det ljus du vill ha.

Hemligheten, eller nyckeln, är att prova sig fram tills man hittar det som fungerar för en själv, sin grej, sin egen stil. Det kan naturligtvis hjälpa att veta hur en kamera fungerar, eftersom även en billigare kamera kan dölja många finesser och funktioner som hjälper dig skapa de bilder du önskar.

Men när man jobbar som fotograf är det inte endast de tekniska bitarna som är viktiga. Det är du som person, som kreativ skapare som knyter kontakter och berättar historier som kan fånga och beröra människor.

Man fastnar lätt i tron att man måste kunna allt innan man börjar, men ibland är det helt enkelt bäst att kasta sig ut och lära på vägen. Det finns tusentals fotografer bara i Sverige, men om du lyssnar till din egen inre röst och gör din egen grej, i stället för att jämföra med andra och härmas, så kommer det bara finnas en fotograf som gör exakt det som du gör. Just Instagram är ett ypperligt sätt att låta sig inspireras, men inte påverkas, av andra kreativa människor, och när var och en gör sin egen grej är ni inte varandras konkurrenter, utan kollegor.