Lennart Nilsson

Lennart Nilsson anses vara en av Sveriges främsta första fotojournalister och är känd för sitt banbrytande och revolutionerande arbete inom makrofotografering. Till hans mest kända verk hör boken “Ett barn blir till” och filmen “Sagan om livet”.

Nilsson föddes i Strängnäs 1922 och började tidigt att fotografera. En anledning till hans tidiga intresse för fotografering var att hans pappa, som gav honom första egna kamera redan som elvaåring, själv arbetade som fotograf. Som femtonåring väcktes Nilssons intresse för mikroskopi efter att han hade sett en dokumentär om Louis Pasteur. Inom loppet av ett par år hade Nilsson införskaffat ett eget mikroskop och intresset för mikroskopi skulle följa honom resten av livet och definiera honom som fotograf.

Redan som tjugoåring var Nilsson en duktig och talangfull porträttfotograf som inriktade sig på att fotografera människor i deras naturliga omgivning och miljö. I mitten av 1940-talet påbörjade han sin professionella bana som frilansfotograf. Några av hans tidiga bildreportage, som Barnmorskan i Lappland (1945), Isbjörnsjakt i Spetsbergen (1947) och Sweden in Profile (1954), fick stor uppmärksamhet och gav Lennart Nilsson internationellt erkännande när de publicerades i aktade tidskrifter som Illustrated, Life och Picture Post.

Under 1950-talet fokuserade Lennart Nilsson allt mer på sitt barndomsintresse mikroskopi och började att experimentera mer med makrofotografering. Dessa experiment samt nya tekniker ledde 1954 fram till ett flera månader långt projekt där han fotograferade myror i skogen tillsammans med sin pappa Nils. Den svenska tidningen Se publicerade samma år projektet och beskrev det som ett bildreportage som hela världen borde se. Reportaget inspirerade Nilsson att 1959 publicera fotoböckerna Myror och Liv i hav, som båda än i dag anses banbrytande och moderna.

Lennart Nilsson började tidigt på 1960-talet att experimentera med endoskop och konstruerade mycket tunna kameror. Dessa kameror var endast en millimeter i diameter, hade en bildvinkel på 170 grader och gjorde det möjligt att fota i hålrum och blodkärl i människokroppen. Denna revolutionerande teknik samt ett enormt tålamod, gav upphov till boken “Ett liv blir till”. I boken får man följa de blivande föräldrarnas liv parallellt med fostrets utveckling i livmodern. Bilderna på hur ett barn långsamt växer har fascinerat miljontals människor och är lika aktuell i dag som 1965, då den publicerades. 2018 släpptes den sjätte uppdaterade utgåvan och “Ett barn blir till” är i dag en av världens mest sålda fotoböcker.

Lennart Nilsson samarbetade under många år med Karolinska Institutet och utnämndes 1976 till hedersdoktor. 2009 tilldelades han hederstiteln professors namn av regeringen med följande motivering: “För att han synliggjort det osynliga och med vetenskaplig precision dokumenterat människans inre.”